Januari

och rapportsäsongen har dragit igång. Den stora besvikelsen var H&M (för marknaden).

Jag anser att rapporten fortfarande var mycket bra (även om H&M visat bättre ökningar tidigare) men marknaden/analytiker har en motvilja att omnämna H&M i goda ordalag. Att administrativa omkostnader ökar med 10 % när antalet butiker i princip ökar med samma mängd är inte oroande. Inflationshotet med ökade bomull/olja/transportpriser skulle slå hårt mot H&M är något jag tvivlar på, särskilt på lång sikt. Tror Persson's att hålla priserna nere för att expandera snabbare/öka försäljning/ta marknadsandelar har jag fullt förtroende för detta, när de har ett oantastligt trackrecord. Jag passade på att köpa ännu mer i H&M och sjunker aktien ännu mer (under 200 kr) kommer jag allvarligt överväga att sälja av flera andra aktier och flytta över kapital. Under 200 kr så hamnar direktavkastningen på 5 % (9,5 kr) och dessutom P/E under 17. H&M har väldigt sällan haft en så låg värdering.


Har några tankar inför resterande året: 
-Vara passivare och försöka avvakta tills attraktivare värderingar uppstår.
-När (skriver inte OM) mina förhoppningsbolag ökar i värde ökar också viktningen i portföljen så ska vinsthemtagningar göras på mindre delar av innehavet för att aldrig riskera hela insatsen. 
-Vikta om mer mot utdelningar och försöka expandera min investeringshorisont.
-Gå emot marknaden genom att köpa defensivt (Axfood, Securitas och Fortum är rapporterna jag kommer titta extra noga på). 


De kommande rapporterna jag håller utkik efter: 
2/2: Fortum
8/2: Axfood, Securitas, Swedbank
10/2 Skanska
11/2 Betsson
17/2 ABB
21/2 Endomines
22/2 Homemaid
24/2 Björn Borg
25/2 Opcon, Brinova
28/2 Clean Tech East Holding
25/3 MQ

Det är extra intressant att få se vad man står i bedömningar av företagen och deras utveckling, hur man bedömt marknaden kan man bara kolla i aktiedepån men det är bara kortsiktigt om inte företaget lever upp till förväntningarna (i längden). 

Det är först och främst förhoppningsbolagen/småbolagen (Opcon, Endomines, CTEH, Homemaid men också MQ) som är intressantast att se hur väl det faller ut. Dessa är antingen nya/genomgått stora förändringar/står inför ett skifte/visa om de lever upp till ledningens prognoser och de dras dessutom med en riskpremie (just på grund av osäkerheten). Om dessa rapporter är bra kommer många dra iväg ordentligt.

Homemaid är jag nästa helt hundra på att de gör en bra rapport, med fortsatt stark tillväxt och ökad vinst (särskilt med tanke på utdelningen på 0,35 (nuvarande kurs 8 kr)). 

Endomines har satt igång med guldbrytningen -->Grymt, borde få minskad riskpremie och börja sälja guld. Kanske även ge en prognos för hur mycket som kommer hinna säljas under Q2. Det är intressant för att det höga guldpriset ger extra mycket inkomster då guldet är prissäkrat först under andra halvåret. 

MQ är det dock en bit innan de presenterar sin nästa rapport, men tror den är linje med förra rapporten. Förväntar mig marginell förbättring i jämförelsebara butiker och hoppas på att expansionen i Norge går bra samt att det finns en omsättningstillväxt i enighet med antalet nya butiker. Blir dessutom snart dags för utdelning på 3,5 % eller 1,02 kr/aktie.

Opcon ska nu bevisa om deras miljöteknik har fortsatt stark efterfråga och om de lyckas leva upp till det höga kravet på 30 % i omsättningstillväxt. Om de kommer nå de planerade omsättningsmålen och vad de tänker göra med BoxPower AB -Är det dags att dela ut denna del eller får de finansiella muskler från något annat håll?

CTEH har störst risk, minst sannolikhet att göra någon vinst för senaste kvartalet på sin pelletsproduktion. Det är dock helt enligt prognoserna och det är först under helåret 2011 som positivt EBITA-resultat kommer göras. Aktien har dubblerats på senaste månaden på spekulation så hoppas verkligen de kan visa bra siffror. Särskilt då jag har CTEH TO1 (teckningsoptioner) som ska/kan tecknas i 3 veckor efter rapporten.

Triggers i CTEH-rapporten:
-De lyckas visa positivt Ebita redan i Q1.

-Pelletsförsäljningen har ökat rejält (att produktionen har ökat från 50 000 till 90 000 ton är redan klart). 

-Försäljningen till konsumentmarknaden har tagit fart (senast 30 % av total prod. och målet är att hela produktionen under 2012-2013 ska gå till pelletsmarknaden för privatpersoner) Bara detta ska enligt affärsvärlden kunna generera 30 MSEK/år i vinst, betänk då att när jag köpte låg börsvärdet på under 100 MSEK (vilket ger ett omotiverat P/E för 2013 på 3,5 ).
-Rysslandsfabriken (på 500 000 ton/år) / Mer positiv info om det planerade förvärvet av "BEN"

-Vostok Nafta ökar från 42,1 till 50,1 % ägarandel genom optionsprogramet under mars månad (Då får man svaret på om de ser ännu större potential i CTEH). Att de "bara" kommer teckna sina 42% av optionerna har de redan garanterat.
-Noteringen på OMX First North ("riktiga börsen") kommer innebära en omvänd split (För mig att "öres-aktier" inte handlas på riktiga börsen). Vad innebär detta då? -Jo förhoppningsvis ökar det likviditeten, intresset för aktien och samtidigt att fler "stora drakar" får upp ögonen för företaget. 

Allt sammantaget så kan februari bli en riktigt bra månad, eller en riktigt dålig månad beroende på rapporterna. Ska snart summera min första ordentligt redovisade månad (jan -11) där jag lyckligtvis utklassat index (ca 7 % för depån och -0,5 för OMX All share). Även fast mitt största innehav (30 %) H&M föll ungefär 7 % efter rapporten.

Var allt för den här gången. Hoppas någon kan finna glädje i mina tankar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0